Jdi na obsah Jdi na menu
 


Část 5) Nácvik stopy

21. 1. 2011

 

Nácvik stopy

 

Myslím si, že spousta majitelů čtyřnohých kamarádů by ráda s nimi chodila na stopy, ale neví, jak na to. Černé na bílém se to opravdu těžko vysvětluje, ale snad z rad, které níže napíši, něco pochytíte.

První, co je potřeba, je označovač. Může to být jakákoliv viditelná tyčka nebo něco podobného. Pes si tím fixuje začátek stopy a vytváří si tak reflex „aha, teď mám čuchat“. Druhým důvodem je to, že když našlápnete stopu, netušíte, kde jste ji začali... :))) Další věcí jsou pamlsky – já doporučuji sýr nebo párek nakrájený na kostečky. Piškoty nejsou vhodné – nejsou tolik „cítit“. Stopovací vodítko 10 m (seženete v jakýchkoliv chovatelských potřebách).

To, co píši, je pro začátečníky (to aby mi pak někdo nepsal „bože, takové věci jsou naprosto jasné“).

Označovač zapíchnete vedle levé nohy a vyšlapete čtverec cca 30 x 30 cm. Do něj nasypete po celém obsahu cca 10 kousků pamlsků. Správný nášlap (tedy nášlap, který je pro psa „nejjednodušší“) se dělá tak, že uděláte krok vedený ze špičky na patu, přičemž při došlapu špičkou stáhnu nohu po zemi kousek zpátky (asi jak když si otíráte ho...z boty). :) Do špičky vložíte jeden pamlsek. Špice se používá proto, pač je v ní nejvíce lidského pachu.

Nohy klademe v jedné linii těsně za sebou – prozatím volíme pouze rovnou, žádné lomy. Do každé stopy dáváme pamlsek. Ukončujeme opět vyšlapáním malého čtverce s pamlsky.

 

Pokročilejší:

Pokud zvládáte výše uvedené, doporučuji začít dávat pamlsky ve větších rozestupech, ne však pravidelně. Pes se snadno naučí, že v každé 3. stopě je dobrota a výsledkem může být zvedání nosu nebo scházení ze stopy.

Dalším krokem je vytvoření lomu. Začínáme s úhlem 90 stupňů, přičemž ve stopách před i za (cca 5) nedáváme pamlsky. Psa to mate a nevypracuje lom tak, jak má.

Poté zkuste blesk, hradby a nepravidelnou stopu.

 

Předměty na stopě:

Otázka, kdy začít dávat na stopu předměty, je velmi indivudální podle každého psa. Dle mého názoru – čím dříve, tím lépe. Ale samozřejmě to nebudu zkoušet se psem, který byl na stopě jednou v životě. Další podstatná věc je, že pes musí mít 100%-ně zvládnuté lehnutí.

Pro začátek je nejlepší použít tlustý koberec (čtvereček cca 10 x 10 cm), který máme nějakou dobu u sebe, aby nasál náš pach. Barva by měla být hnědá nebo zelená, aby to pes v trávě neviděl (mohl by jít rovnou za předmětem místo vypracovávání stopy, kdyby jej uviděl dříve, než se k němu dostane).

Nejjednodušší je, když pes předmět zaléhává. Je to poloha, ve které se mu nejhůře vstává a po označení je menší šance, že se rozejde dál. Předmět vložíme do stopy a položíme na něj jeden pamlsek. Doporučuji hned zkoušet druhý předmět, který bude na konci stopy, postup je stejný jako u prvního. Při vypracovávání psem postupujeme běžným způsobem, u předmětu jej po sežrání pamlsku položíme. Nijak na něj neřveme a slovně netlačíme, vklidu mu opakujeme povel a můžeme přitlačit na záď. Když pes leží, dáváme mu na předmět další a další pamlsky a chválíme. Poté předmět odebereme, zvedneme (ukazuje se rozhodčímu, že pes předmět označil) a řekneme „stopa“. Pes automaticky pokračuje dál.

 

Výsledkem je, že pes na povel stopa vypracuje bez jediného zaváhání a sejití ze stopy celou stopu, předměty zalehne. Důležité je také podotknout, že na zkouškách a závodech jde psovod 10 m za psem. Pes se při učení naučí, že slyší na sebou kroky. Můžu říct, že jakmile je neslyší, znejistí, vrací e a otáčí. To (bohužel) nesmí.

 

Teď už jen mohu popřát hodně štěstí a výdrž s nervama... :)