Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČÁST 3) Aport

27. 4. 2010

ObrazekZačíná nám období vody a co je nejdůležitější pro její správné zvládnutí??? Ano, bez aportu to asi nepůjde. Je několik druhů psů – ti, kteří aport přinesou, ale nepustí, ti, kteří ho přinesou a několik metrů od psovoda jej vyplivnou nebo ti, kteří pro něj raději ani nejdou. Nelze vypsat přesnou metodu shodující se s povahou Vašeho pejska, ale několik rad dát můžu.






„DRŽ“:

Pokud pes nezvládá úplně perfektně a přesvědčivě aport, mohu jen doporučit začít tímto povelem. Většině čtyřnohých miláčků se to naprosto nelíbí a jde jim to „proti srsti“, ale...

Nejprve naučíme povel „vem“. Při něm vkládáme pejskovi předmět do tlamy (ideálně dřevěnou činku). Pokud nechce, buď strčíme prsty za jeho poslední zuby a tlamu mu otevřeme, nebo levou rukou taháme za spodní čelist – pes automaticky povolí.

Jakmile se nám to podaří, zvolíme povel „drž“. Povel by měl být rázný a takový protáhlý, něco jako „drrrrrrrž“. Pes samozřejmě aport bude vyplivovat, proto držíme zároveň horní i spodní čelist u sebe. Začínáme nejdříve po krátkých intervalech, kdy potom na povel „pusť“ aport odebereme a odměníme. Postupně prodlužujeme.

Jsou tací pesani (viz Bambulka), kteří prostě aport odmítají vzít do tlamy. Nejlepší je psa posadit, stoupnout si za něj tak, aby obě naše nohy držely jeho zadek (nemá kam couvnout) a násilím (samozřejmě s mírou) mu předmět vnutíme.Začíná nám období vody a co je nejdůležitější pro její správné zvládnutí??? Ano, bez aportu to asi nepůjde. Je několik druhů psů – ti, kteří aport přinesou, ale nepustí, ti, kteří ho přinesou a několik metrů od psovoda jej vyplivnou nebo ti, kteří pro něj raději ani nejdou. Nelze vypsat přesnou metodu shodující se s povahou Vašeho pejska, ale několik rad dát můžu.

Tuto část trénujeme tak dlouho, dokud si pes nezvykne (nebo se nesmíří) na ten daný předmět. Postupně bychom to měli dopracovat tak, aby pes seděl před námi, na povel „vem“ si vzal aport a držel. Až po našem povelu „pusť“ by nám jej měl předat. Potom teprve pokračujeme dál.

„PŘINES“:

Pokud náš pejsek miluje aport a máme zvládnutou předchozí část, nemáme co řešit a máme „hotovo“.

Jestliže však pes nechce pro aport jít, musíme mu tu zpestřit jako hru. Vezmeme klasický uzel na tahání, který mu hodíme bez jakéhokoliv povelu. Pakliže pro to běží, taháme se s ním, po chvilce (opět bez povelu) aport pustíme, pak mu jej zase sebereme a taháme se s ním.

Pokud pro něj jít ani nechce, vyhecujeme ho tleskáním, vyběhne sami pro aport, vyzkoušíme osvědčená slova jako „hlídej“, „seberu ti to“, apod. Pes by měl časem zjistit, že jako hra to není až tak špatné a rád se s Vámi o to bude tahat.

Postupem času, až máme tuto část zvládnutou, házíme psovi aport s povelem „přines“ nebo „aport“, odebereme ho hned po přinesení s povelem „pusť“.

Potom nutíme pejska i si sednout, to znamená, že k nám přiběhne, ihned ho odchytíme tak, aby aport nemohl pustit (chytneme ho zespodu za čelist, táhneme směrem nahoru, pes si automaticky sedá a nemá ho jak vyplivnout) s povelem „drrrrrrrrž“.

Jakmile vše výše uvedené zládneme, máme vyhráno! :)